Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΥΒΟΙΑ

Συντήρηση και αποκατάσταση Ι. Ναού Αγ. Νικολάου «Ριτζάνων», Οξύλιθος Εύβοιας

Εργοδότης: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού
Χορηγός: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη
Μελέτη: 2005-2008
Συνεργάτες: Σιδεράκη Βιργ., Αρχ. Μηχ.

Ο ναός είναι ένα σχετικά μικρού μεγέθους μνημείο. Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Ορλάνδο ανήκει στον τύπο των σταυρεπίστεγων και μάλιστα στην πρώτη και πλέον απλή παραλλαγή της πρώτης κατηγορίας (Α1), αφού στην ορθογωνική κάτοψη του ναού δεν σημειώνεται η ύπαρξη της εγκάρσιας καμάρας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι περισσότεροι μονόκλιτοι σταυρεπίστεγοι ναοί.

Οι μέγιστες εξωτερικές διαστάσεις είναι 10,17 Μ x 4,93 Μ, χωρίς την ημικυκλική κόγχη του ιερού. Αποτελείται από τον κυρίως ναό, ενώ στα δυτικά του έχει προστεθεί ένας δεύτερος χώρος, που χρησιμοποιείται ως νάρθηκας. Η στέγαση του κυρίως ναού πραγματοποιείται με δύο ημικυκλικές καμάρες, μια κατά μήκος και μια ψηλότερη εγκάρσια, που διακόπτει την πρώτη, περίπου στην μέση της, διαιρώντας την σε δύο επιμέρους καμάρες. Η στέγαση του νάρθηκα γίνεται με δίρριχτη ξύλινη στέγη με ζευκτά από πριστή ξυλεία. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ελάχιστα σωζόμενα τμήματα του τοξωτού πλαισίου από πωρόλιθο που διακοσμεί την εξωτερική όψη του ανοίγματος στο νότιο τύμπανο της εγκάρσιας καμάρας του ναού.

Από τα εναπομείναντα τμήματα των τοιχογραφιών, διαπιστώνουμε ότι οι τοιχογραφίες καταλάμβαναν με βεβαιότητα το σύνολο του κυρίως ναού. Η σημαντικότερη όλων των τοιχογραφιών, η οποία δεν σώζεται ακέραια, είναι η Ανάληψη του Κυρίου στην καμάρα της κόγχης του ιερού. Άλλες παραστάσεις που μπορούν να ταυτιστούν στις τοιχογραφίες είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στον νότιο τοίχο, ένας Ιεράρχης, ο Άγ. Κο- σμάς και κάποιοι Άγιοι στον νότιο τοίχο του ιερού. Στον χώρο του ιερού και δίπλα στην κόγχη της πρόθεσης σώζεται κτητορική επιγραφή, που αναφέρεται την ανακαίνιση του ναού το 1304 μ.Χ.

Οι επεμβάσεις που προτείνεται να πραγματοποιηθούν έχουν ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση των δομοστατικών και των οικοδομικών προβλημάτων, που παρουσιάζονται σήμερα στο ναό. Επιπλέον στοχεύουν στη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διαρκή προστασία, τόσο του ίδιου του μνημείου όσο και του αμέσου περιβάλλοντος χώρου του. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, ο ναός που δεν είναι σήμερα επισκέψιμος με ασφάλεια από το κοινό, θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s