Ι.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Επισκευή και μερική αποκατάσταση Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Πολυδρόσου, Θεσπρωτίας

Εργοδότης: Ι.Μ. Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας
Μελέτη: 2009-2010
Συνεργάτες: Σβανά Ειρήνη, Αρχαιολόγος
Αντωνίου Στ., Πολ. Μηχ.

Η παρούσα μελέτη αφορά στην πρόταση επισκευής και μερικής αποκατάστασης του Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου, που βρίσκεται στο Πολύδροσο Παραμυθιάς του νομού Θεσπρωτίας στην Ήπειρο. Πρόκειται για έναν απλό μονόχωρο ναό με τρίρριχτη ξύλινη στέγη με επικάλυψη τοπικών σχιστολιθικών πλακών και ημικυκλική προεξέχουσα κόγχη ιερού. Η σημερινή μορφή του μνημείου είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα νεώτερων επισκευαστικών εργασιών.

Οι μέγιστες εξωτερικές διαστάσεις του είναι 15,07 μ. Χ 5,56 μ., χωρίς την ημικυκλική κόγχη του ιερού και το προστώο (χαγιάτι) στην βόρεια πλευρά του. Η σημερινή μορφή του προστώου είναι αποτέλεσμα των νεώτερων εργασιών επισκευής του μνημείου. Η μεταγενέστερη, αυτή, κατασκευή αντικατέστησε παλαιότερο προστώο, το οποίο ήταν κατασκευασμένο με λίθινους ορθογώνιους πεσσούς και επικάλυψη λίθινων πλακών σε ξύλινη στέγη. Εσωτερικά το μνημείο διαχωρίζεται με ξύλινο τέμπλο στον κυρίως ναό και στο χώρο του ιερού. Ο κυρίως ναός διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα και είναι πλήρως αγιογραφημένος.

Ο ναός φαίνεται να ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, όπως δηλώνει η επιγραφή στην αψίδα του ιερού (ζπε’, δηλαδή έτος 6085 από κτίσεως κόσμου = 1577 μ.Χ.), αλλά και σύμφωνα με την κήρυξη του ως μνημείο. Την ίδια περίοδο (τέλη 16ου αιώνα – αρχές 17ου) ιδρύθηκαν στην περιοχή πολλοί ναοί. Σήμερα και στην κατάσταση που ευρίσκεται το μνημείο και κυρίως μετά τις καταστροφικές μεταγενέστερες επεμβάσεις, δεν υπάρχουν εμφανή στοιχεία, αλλά ούτε και γραπτές πηγές για τη μορφή και τις διαστάσεις του αρχικού ναού.

Στο μνημείο δεν εμφανίζονται σημαντικές φθορές και βλάβες, γεγονός που οφείλεται στην καλή ποιότητα κατασκευής του ναού, στην συνεχή του λειτουργία και συνεπακόλουθα στην διαρκή συντήρηση του με την μέριμνα των κατοίκων του οικισμού. Ωστόσο η επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος σε αυτό, όσο και ο ανθρώπινος παράγοντας με τις καταστρεπτικές επεμβάσεις, δημιούργησαν φθορές και υποβάθμιση αξιών του μνημείου που μέχρι σήμερα, είτε δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς, είτε έχουν αντιμετωπιστεί με μη συστηματικό τρόπο.

Ο ναός αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση προκειμένου να αποκατασταθεί, κατά τρόπο ανάλογο με την ιστορική αξία του, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Παρά το μέγεθος, αποτελεί ένα αξιόλογο μνημείο κυρίως λόγω της θέσης και του ρόλου που αντιπροσωπεύει για την περιοχή. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις ακολουθούν τις αρχές που απορρέουν από τον Χάρτη της Βενετίας και τις διεθνείς συμβάσεις, που διέπουν τις αναστηλώσεις των μνημείων, όπως αυτές προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο μνημείο.

Οι επεμβάσεις που προτείνεται να πραγματοποιηθούν έχουν ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση κυρίως των οικοδομικών προβλημάτων, που παρουσιάζονται σήμερα στο ναό. Επιπλέον στοχεύουν στην ανάδειξη της ιστορικής και αισθητικής αξίας, τόσο του ίδιου του μνημείου όσο και του αμέσου περιβάλλοντος χώρου του, με τη δημιουργία ενός συνόλου υψηλής αισθητικής, με ήπιες και ουδέτερες ωστόσο επεμβάσεις, σεβόμενο πλήρως τις ιστορικές οικοδομικές φάσεις του μνημείου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και μερικής αποκατάστασης, ο ναός θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει δίχως προβλήματα, έχοντας ανακτήσει μέρος της αισθητικής εικόνας που ασφαλώς συνέβαλε, πέραν της παλαιότητάς του, στον χαρακτηρισμό του ναού ως μνημείου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

1102

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s