ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Αποτύπωση διώροφου νεοκλασικού κτιρίου στο Αστακό, Αιτωλοακαρνανίας

Εργοδότης: Γκόλια Αικ.
Μελέτη: 2009
Συνεργάτες: Δημοπούλου Αικ., Τοπογρ. Μηχ.

Η μελέτη αφορά στην αρχιτεκτονική αποτύπωση διωρόφου διατηρητέου κτιρίου στον Δήμο Αστακού του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο με την Υ.Α/ΥΠΠΟ/ΔΙΔΑΠ/Γ/1626/26097/12-07-1988 (ΦΕΚ 540/Β/01-08-1988) και βρίσκεται εντός του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού τόπου της πόλης του Αστακού (ΦΕΚ 636/Β/1995).

Το οικόπεδο εμβαδού 623,87 τμ βρίσκεται στην άκρη του οικοδ. τετραγώνου Ο.Τ. 173 και έχει πρόσωπο σε τρεις οδούς, εκ των οποίων η μία, στα νότια, είναι η παραλιακή οδός. Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο επιφανείας 159,25 τμ και από όροφο επιφανείας 145,68 τμ. Η φέρουσα τοιχοποιία του είναι από πέτρα και τα ανοίγματα γεφυρώνονται με ξύλινα δοκάρια. Οι υπόλοιποι τοίχοι είναι από ξυλοκατασκευή (τσατμαδότοιχοι). Γενικά, πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο κτίριο, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται σε εγκατάλειψη, χωρίς να έχουν γίνει προσπάθειες συντήρησης του. Παρουσιάζει ρηγματώσεις, αποκόλληση επιχρισμάτων εξωτερικά και εσωτερικά, αποκόλληση τραβηχτών διακοσμητικών. Τα κουφώματα εσωτερικά και εξωτερικά βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Το ισόγειο αποτελείται από δύο τμήματα με δύο διαφορετικές εισόδους, η μία στη βόρεια και η άλλη στην ανατολική πλευρά. Η ανατολική είσοδος αποτελεί την είσοδο μιας ξεχωριστής κατοικίας. Οι χώροι της διατάσσονται με προσανατολισμό Βόρειο, Ανατολικό και Νότιο. Αποτελείται από δύο δωμάτια, ένα χώρο καθιστικού μία κουζίνα και ένα λουτρό στο Νότο. Η κουζίνα έχει άμεση πρόσβαση σε βεράντα, η οποία μέσω πετρόκτιστης κλίμακας επικοινωνεί με τον κήπο. Η κουζίνα και το λουτρό εξέχουν από το βασικό όγκο του κτιρίου και καλύπτονται με ενιαία μονόρυχτη στέγη. Η βόρεια είσοδος είναι η κύρια είσοδος του κτιρίου και οδηγεί στο κύριο κλιμακοστάσιο, αλλά σε διαμπερή διάδρομο που οδηγεί νότια στον κήπο. Στα ανατολικά του διαδρόμου υπάρχει μεγάλος χώρος που σήμερα χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Από τον κήπο και στα δυτικά του διαδρόμου υπάρχει και άλλος αποθηκευτικός χώρος. Χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει διαμπερείς εισόδους στο βορρά και στο νότο, αλλά δεν έχει είσοδο από το εσωτερικό του κτιρίου.

Η είσοδος στον όροφο πραγματοποιείται μέσω του κεντρικού ξύλινου κλιμακοστασίου, το οποίο καταλήγει σε κεντρικό διάδρομο με άξονα ανατολή, δύση. Εκατέρωθεν του διαδρόμου υπάρχουν δωμάτια. Στη βορειοδυτική πλευρά βρίσκονται οι υγροί χώροι, το λουτρό σε γειτνίαση με την όμορη ιδιοκτησία και η κουζίνα. Από το χώρο του λουτρού υπάρχει καταπακτή για πρόσβαση στο κενό της στέγης. Η στέγη δεν είναι σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα η στεγανότητά της να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο απορροής των υδάτων, που γειτνιάζει με την όμορη ιδιοκτησία, την ιδιοκτησία Σαμαρά, το οποίο βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η απορροή και να διογκώνεται το πρόβλημα της υγρασίας και της στεγανότητας. Χαρακτηριστικό των δωματίων του ορόφου είναι ο αξιόλογος ζωγραφικός διάκοσμος, που δυστυχώς δεν είναι σε καλή κατάσταση και χρίζουν άμεσα αποκατάστασης.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s