ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΤΗΝΟΣ


Διώροφη κατοικία με υπόγειο στην περιοχή «Αυγές» στην Τήνο

Εργοδότης: Κοντιζάς Μιχάλης
Μελέτη: 2010
Συνεργάτες: Νικολόπουλος Κων., Πολ. Μηχ.

Πρόθεση της αρχιτεκτονικής λύσης είναι η οργάνωση μιας νέας διώροφης κατοικίας με υπόγειο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας οικογένειας. Ο σχεδιασμός της βασίζεται στις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μεταφράζοντας στοιχεία της και αποδίδοντάς τα με μια νέα αρχιτεκτονική γλώσσα, πιο κοντά σε μια καινούργια θεώρηση του σύγχρονου τρόπου ζωής. Βασικοί στόχοι της αρχιτεκτονικής λύσης αποτελούν η βέλτιστη λειτουργικότητά της κατοικίας, η άνεση και η προσαρμογή της στο περιβάλλον. Η οργάνωση της κατοικίας επιτυγχάνεται με την οριοθέτηση των ζωνών χρήσης, όπως η ζώνη φύτευσης, κτιριακής υποδομής, υπαίθριας ζωής, κίνησης, πρόσβασης, στάσης και θέασης. Η λειτουργικότητα της κατοικίας συνίσταται στην ευκολία συνδιαλλαγής των χρηστών με το χώρο, στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών τους με τον βέλτιστο τρόπο, στο αίσθημα της οικειότητας του χώρου, στο αίσθημα της άμεσης αναγνωσιμότητας του.

Το οικόπεδο βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή «Αυγές» και έχει πρόσωπο σε αγροτικό δρόμο και νοτιοδυτικό προσανατολισμό με θέα προς την Χώρα της Τήνου και την παραλία του Αγ. Φωκά. Η κατασκευή του κτιρίου είναι συμβατική, δηλαδή ο φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιίες από οπτοπλινθοδομή και ξύλινα κουφώματα. Οι επιχρισμένες όψεις του φανερώνουν την απλότητα και καθαρότητα της αρχιτεκτονικής πρότασης, αντανακλώντας υψηλού βαθμού αισθητική και ποιοτική αντίληψη του γύρω χώρου, δομημένου ή ελεύθερου, και σεβασμού στην τοπική αρχιτεκτονική.

Η είσοδος στο οικόπεδο πραγματοποιείται από τον αγροτικό δρόμο στη νότια πλευρά του. Με μια πορεία παράλληλη προς την ανατολική πλευρά του οικοπέδου γίνεται η προσπέλαση έως την είσοδο της κατοικίας που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της. Για την προστασία της εισόδου από τα καιρικά φαινόμενα, τον ήλιο και τη βροχή κατασκευάζεται ξύλινη πέργκολα, η οποία στηρίζεται σε πεσσό στην ανατολή και σε πέτρινο τοίχο προς το βορρά δημιουργώντας ένα φράγμα, ένα πέτασμα προστασίας από το βόρειο άνεμο. Το ισόγειο αποτελείται από τον κύριο χώρο διημέρευσης, το καθιστικό, την κουζίνα, από ένα λουτρό και από δύο υπνοδωμάτια. Στο χώρο του καθιστικού δεσπόζει το τζάκι και η ευθύγραμμη κλίμακα προς τον όροφο, καθώς και ένα μεγάλο άνοιγμα, με στόχο να ενοποιηθεί το εσωτερικό της κατοικίας και ο εξωτερικός περιβάλλον χώρος. Στον όροφο υπάρχουν δύο υπνοδωμάτια και ένα λουτρό. Το ένα δωμάτιο εκτονώνεται στο δώμα της κουζίνας, ενώ το άλλο στον ημιυπαίθριο χώρο του καθιστικού. Το δώμα πάνω από τα υπνοδωμάτια και το λουτρό του ισογείου αποτελεί κοινόχρηστη αυλή, δηλαδή χώρο υπαίθριου καθιστικού των κατοίκων και των επισκεπτών. Αποτελεί ένα υπαίθριο παρατηρητήριο της θέας. Για αυτό το λόγο προτείνεται η κατασκευή μιας ξύλινης πέργκολας για την προστασία των συνευρισκομένων από τις καιρικές συνθήκες, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Η αναγκαιότητα της επαφής του σημερινού ανθρώπου με τη φύση είναι αυταπόδεικτη. Αυτή η ανάγκη γίνεται σαφής και φανερώνεται στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης κατοικίας τόσο με τη δυνατότητα που περιέχεται στους χρήστες για άμεση έξοδο στο ύπαιθρο, όσο με τη δημιουργία υπαίθριων χώρων καθιστικών δημιουργώντας ποικιλία ποιοτικών χώρων ανάλογα την ώρα της ημέρας και την εποχή για την τόνωση της υπαίθριας ζωής. Στόχος είναι η δημιουργία απάνεμων αυλών πολύ σημαντικών για την καθημερινή υπαίθρια δραστηριότητα των χρηστών, κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, όπου η κοινωνική συνεύρεση στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, οι συνολικές ανάγκες των κτιρίων για παθητική θέρμανση και δροσισμό, μπορούν να ρυθμιστούν με τον κατάλληλο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την θερμική άνεση των χρηστών είναι ο προσανατολισμός του κτιρίου, το σχήμα του κτιρίου, η θέση και το μέγεθος των ανοιγμάτων για την παθητική ψύξη της κατοικίας, ο προσανατολισμός και το μέγεθος των ανοιγμάτων, ο σκιασμός του κτιρίου, η ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων και η διαμόρφωση του μικροκλίματος του κτιρίου.

Το κτίριο τοποθετείται με το μεγάλο άξονά του στη διεύθυνση ανατολής – δύσης. Η κατοικία έχει επίμηκες σχήμα και με λόγω επιφάνειας/ όγκου πολύ μικρό. Τα περισσότερα και μεγαλύτερα ανοίγματα βρίσκονται στο νότο. Στην ανατολή και στη δύση τοποθετούνται τα απαραίτητα ανοίγματα, ενώ στο βορρά τοποθετούνται λίγα και μικρά ανοίγματα, σύμφωνα με τα πρότυπα της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής. Τα μεγάλα νότια ανοίγματα λειτουργούν ως ηλιακοί συλλέκτες και αποτελούν πηγή θερμικών κερδών τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τα βόρεια ανοίγματα δημιουργούν συνθήκες επαρκούς φυσικού αερισμού. Με την επιλογή σχεδιασμού του μεγάλου νότιου ανοίγματος στο χώρο του καθιστικού στοχεύουμε τόσο στην αύξηση των ηλιακών κερδών τους χειμερινούς μήνες, όσο και στον καλύτερο παθητικό δροσισμό του χώρου.

Για την αποφυγή υπερθέρμανσης του κτιρίου επιλέγεται ο επαρκής σκιασμός του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με το σχεδιασμό ημιυπαίθριων χώρων στο νότο, μπροστά από το μεγάλο άνοιγμα του καθιστικού και στην ανατολή μπροστά από τα υπνοδωμάτια, καθώς και με το σχεδιασμό συστήματος ξύλινων περγκολών για τη στήριξη φυτών σε όλη τη νότια πρόσοψη, στο ισόγειο, καθώς και μπροστά από το μεγάλο νότιο δωμάτιο στον όροφο. Κατασκευάζεται πέτρινος τοίχος, πέτασμα, φράγμα κατά των ισχυρών βόρειων ανέμων για τη δημιουργία στην υπήνεμη πλευρά του ενός υπαίθριου καθιστικού (βλ. υπαίθριο χώρο). Πέτρινο φράγμα στους βόρειους ανέμους κατασκευάζεται και στην περιοχή της κεντρικής εισόδου. Τοίχος και πέργκολα για στήριξη φυτών που βοηθάει στην μείωση της ταχύτητας του ανέμου, προστατεύοντας το υπαίθριο καθιστικό, κατασκευάζεται στον όροφο πάνω από τον χώρο των υπνοδωματίων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s