ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ_ΑΝΔΡΟΣ

Συγκρότημα επιπλωμένων κατοικιών στην Χώρα, Άνδρου

Εργοδότης: Χρόνης Σταύρος
Μελέτη: 2011
Συνεργάτες: Αντωνίου Στ., Πολ. Μηχ.
Ζαχαρός Θ., Μηχαν. Μηχ.

Πρόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι η οργάνωση ενός σύγχρονου συγκροτήματος ενοικιαζομένων επιπλωμένων κατοικιών, που βασίζεται στις αρχές της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής, μεταφράζοντας στοιχεία της και αποδίδοντάς τα με μια νέα αρχιτεκτονική γλώσσα, πιο κοντά σε μια καινούργια θεώρηση του σύγχρονου τρόπου ζωής. Βασικοί στόχοι της αρχιτεκτονικής λύσης αποτελούν η βέλτιστη λειτουργικότητά του συγκροτήματος ως συνόλου, η άνεση, η προσαρμογή και η ένταξή της στο περιβάλλον. Η οργάνωση του συγκροτήματος επιτυγχάνεται με την οριοθέτηση των ζωνών χρήσης, όπως η ζώνη φύτευσης, κτιριακής υποδομής, υπαίθριας ζωής, κίνησης, πρόσβασης, στάσης και θέασης. Η λειτουργικότητα του συγκροτήματος συνίσταται στην ευκολία συνδιαλλαγής των χρηστών με το χώρο, στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών τους με τον βέλτιστο τρόπο, στο αίσθημα της οικειότητας του χώρου, στο αίσθημα της άμεσης αναγνωρισιμότητάς του.

Πρόκειται για ένα διώροφο συγκρότημα με υπόγειο, που θα ανεγερθεί στην περιοχή “ΔΡΙΔΕΣ” κοντά στην Χώρα της νήσου Άνδρου. Το οικόπεδο έχει βόρειο προσανατολισμό και αξιόλογη θέα προς τον οικισμό της Χώρας στα ανατολικά. Χαρακτηριστικό του οικοπέδου είναι η έντονη κλίση από το νότο προς το βορρά. Η είσοδος στο συγκρότημα πραγματοποιείται, τόσο από τον αγροτικό δρόμο στη βόρεια πλευρά του, όσο και από υφιστάμενη ασφαλτοστρωμένη οδό στη νότια πλευρά του. Από τον αγροτικό δρόμο με μια πορεία κάθετη στις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου προς το νότο γίνεται η προσπέλαση, μέσω κλίμακας επί εδάφους, προς την είσοδο του συγκροτήματος. Από τη νότια πλευρά και σχεδόν παράλληλα με τις υψομετρικές καμπύλες γίνεται η προσπέλαση με τροχοφόρα μέσα. Και οι δύο πορείες καταλήγουν σε μεγάλο πλάτωμα εισόδου, μια υπαίθρια αυλή με καθιστικά. Ο λίθινος τοίχος και η φύτευση προστατεύουν το καθιστικό από τον ήλιο και τον άνεμο.

Το συγκρότημα εκτείνεται σε τέσσερις στάθμες, λόγω της έντονης κλίσης του οικοπέδου. Στην χαμηλότερη στάθμη (υπόγειο) περιλαμβάνονται βοθητικοί χώροι του κτιρίου. Συνολικά το συγκρότημα περιλαμβάνει 6 αυτόνομες κατοικίες με ανεξάρτητη πρόσβαση μέσω της κεντρικής υπαίθριας αυλής στην οποία βρίσκεται ο κοινόχρηστος χώρος εισόδου (reception). Η αναγκαιότητα της επαφής του σημερινού ανθρώπου με τη φύση είναι αυταπόδεικτη. Αυτή η ανάγκη γίνεται σαφής και φανερώνεται στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου συγκροτήματος, τόσο με τη δυνατότητα που περέχεται στους χρήστες για άμεση εξόδο στο ύπαιθρο, όσο με τη δημιουργία υπαίθριων χώρων καθιστικών δημιουργώντας ποικιλία ποιοτικών χώρων ανάλογα την ώρα της ημέρας και την εποχή για την τόνωση της υπαίθριας ζωής. Στόχος είναι η δημιουργία απάνεμων αυλών πολύ σημαντικών για την καθημερινή υπαίθρια δραστηριότητα των χρηστών, κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, όπου η κοινωνική συνεύρεση στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Από τον ήλιο προστατεύονται οι αυλές με ξύλινες πέργκολες για τη στήριξη φυτών, ενώ από τους άνεμους προστατεύεται με την κατασκευή λίθινων τοίχων. Το υπόλοιπο οικόπεδο, διαμορφώνεται με επίπεδα και πορείες προς και από το συγκρότημα, ώστε κατοικία και ο κατάλληλα διαμορφωμένος υπαίθριος χώρος, να δημιουργούν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Η κατασκευή του κτιρίου είναι συμβατική, δηλαδή φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα και πλήρωση του από οπτοπλινθοδομή. Τα κουφώματα είναι ξύλινα. Οι εσωτερικές επιφάνειες είναι λεία επιχρίσματα. Οι όψεις τους φανερώνουν την απλότητα και καθαρότητα της αρχιτεκτονικής πρότασης, αντανακλώντας υψηλού βαθμού αισθητική και ποιοτική αντίληψη του γύρω χώρου, δομημένου ή ελεύθερου, και σεβασμού στην τοπική αρχιτεκτονική.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s